Menu

The Beatles i Sverige

 

The Beatles var världens största band på sin tid. Fortfarande hålls de som den största musikgruppen genom alla tider när det gäller genomslag och supporterskara. De allra flesta vet att bandet har sina rötter i Liverpool – men färre vet att det var i Sverige som deras karriär tog fart på riktigt. Det var nämligen hit som de engelska grabbarna kom på sin allra första musikturné utomlands. Visst hade de tidigare fått spela på tyska barer, men det var i bandets tidiga skede innan de släppt sina första egna alster. I Sverige skulle de första glimtarna av att The Beatles var en supersensation i vardande visa sig. Därmed är deras tid på svensk mark än idag legendarisk.

1156px-the_beatles_and_lill-babs_1963Bakgrunden till den svenska turnén var att bandet hade släppt sin debut-LP, Please Please Me, under våren 1963. Det blev en stor succé och skivbolaget som stod bakom The Beatles bestämde sig för att skicka ut bandet på turné. Sverige ansågs vara ett bra val eftersom det fanns goda chanser att få spelningar bokade. Turnén varade bara i fem dagar i slutet av oktober 1963, men den skulle ändå gå till historien som ett viktigt ögonblick i historien. En indikation på det var att bandet hade hundratals fans som väntade på dem när de återvände till London.

En av de mest uppmärksammade händelserna under turnén var The Beatles medverkan i programmet Drop-In. Det var ett populärt program som bland annat hade Barbro ”Lill-Babs” Svensson som huvudnummer. Den här gången skulle hon dock få stå i skymundan för grabbarna i The Beatles. Programmet spelades in på Gröna Lund och har blivit en bit mytomspunnen historia för alla Beatles-fanatiker. Än idag går det att bevittna showen och se The Beatles innan de hade hunnit bli ett popkulturellt fenomen.

De där dagarna i oktober skulle inte vara sista gången som The Beatles besökte Sverige. Året därpå, 1964, gjorde de en bejublad spelning på Johanneshov Isstadion i Stockholm . Det var under toppen av deras popularitet och visade att bandet hade en affektion för sina fans i norr. Efter upplösningen av bandet 1970 har bland annat Paul McCartney besökt Sverige under sina soloturnéer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity