Menu

Spela in musik med din iPhone

Med den nya tidens teknik kan vem som helst spela in musik. Du behöver inte längre en dyr hemmastudio för att bli en del av det svenska musikundret, faktum är att du knappt ens behöver musiker. Det enda som egentligen behövs är en hyggligt modern smartphone som till exempel en iPhone.

Hur gör man?

Om du vill spela in musik på din iPhone så använder du den inbyggda mikrofonen. Placera den på lämpligt ställe i rummet (testa först och leta fram den optimala placeringen) och börja inspelningen. Om du är multiinstrumentalist kan du spela in ett instrument i taget och sedan mixa ihop de olika ljudspåren med appen ”Garageband” som är lätt att använda och följer med varje iPhone från det att du köper den. Även om det är svårt att skapa instrumentbaserad musik i tillräckligt bra kvalitet för att släppas direkt på skiva så duger det kvalitetsmässigt för en demo. Om du är ute på resande fot och får en låt i huvudet så kan du dessutom snabbt och enkelt spela in den där du är. Glöm inte att göra din telefon mer personlig med ett snyggt Iphone 12 skal som passar den musik du spelar.

Om du är mer inne på techno än på rock så är din iPhone din bästa vän. Det finns gott om olika appar speciellt tillverkade för att göra elektronisk musik. De flesta är gratis i grundutförandet och sedan kan du betala för att få tillgång till fler funktioner. Om du letar efter appar från de stora instrument- och synttillverkarna så har både Korg och Akai riktigt bra mjukvara för dig som vill göra elektronisk musik eller ska jobba med remixer.

Fördelar med en iPhone istället för en studio

Den stora fördelen med att jobba med din iPhone istället för att hyra in dig i en studio är kostnaden. Det brukade vara extremt dyrt att spela in en låt eller en skiva, men nu kan alla bli sin egen ljudtekniker. Faktum är att de flesta etablerade musiker jobbar på det här sättet. Både för att de kan bli mer kreativa i vardagen men också för att spara in på studiotid. Det går att spela in i ”tillräcklig” kvalitet på telefonen, och laborera fram och tillbaka med grundläggande mixar och olika loopar. Sedan kan du lägga pengar på att fixa till slutprodukten i en större studio med tillgång till mer personal, ett större mixerbord och eventuella studiomusiker. Det är få företag som gjort lika mycket för den kreativa industrin som Apple har gjort. Särskilt om man räknar in att de tillgängliggjort YouTube, Spotify med flera för den breda massan, vilket också gör att du inte ens behöver ett skivkontrakt för att släppa musik. Du kan istället göra allt helt själv.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity