Menu

Framgångsrika musiker från Sverige

Sverige har ett gott rykte internationellt när det kommer till musik. Det gäller såväl band och artister som producenter och låtskrivare. Har du koll på några av de mest kända? Givetvis är det artister och producenter som gör låtar på engelska, men i övriga Norden är band som Kent och artister som Håkan Hellström också populära. I till exempel delar av Asien samt USA känner många igen namn som Max Martin, Denniz Pop, ABBA, Roxette och The Hives. Även det nya stjärnskottet Zara Larsson har gjort sig ett namn där. Vad kan du om dessa musikskapare?

Svenska musikproducenter och låtskrivare

Svenska producenter och låtskrivare är en grupp som verkligen har lyckats bra internationellt rent generellt sett. Duon Max Martin och Denniz Pop satte en hög standard för låtskriveri under 90-talet, då de bland annat skrev låtar till Backstreet Boys, Celine Dion och Bon Jovi. Dessvärre avled Denniz Pop under den senare delen av 90-talet, men Max Martins framgångar har fortsatt. Med låtar skrivna till Britney Spears, Pink och Justin Bieber med flera är han en av de största inom sitt område. Både Max Martin och Denniz Pop kan alltså ses som några av våra mest kända musikproducenter. Andreas Carlsson och Redone är två andra som det har gått bra för.

Svenska band och artister

Om man pratar om svensk musik är det såklart mer än låtskrivare och producenter som bör omnämnas. Vi har nämligen en rad kända band och artister också. De flesta tänker nog i det här sammanhanget på exempelvis ABBA, Ace of Base och Roxette, men än idag slår en hel del svenska band och artister igenom i bland annat USA. Punkrock-gruppen The Hives är ett sådant exempel, liksom The Cardigans, Robyn, Avicii och Swedish House Mafia. Det senaste stjärnskottet som spås ha en god framtid internationellt är Zara Larsson. Denna tjej, som slog igenom i svenska Talang år 2008, har under en kort tid kommit att bli en av de största i svensk musik.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity