Menu

Robyn – en svensk musikexport

 

Sverige är ett land som – sett till sin storlek – länge har överpresterat i musikaliska sammanhang. Med det avses att vi har lyckats fostra ett antal artister som inte bara har slagit igenom på våra nationella scener utan också nått stor framgång internationellt. Faktum är att flera av artisterna har haft större succé utomlands än inom Sveriges gränser. Om trenden fortsätter lär Sverige fortsatt vara i topp när det gäller att exportera artister och musiker till andra länder. Här är några artister som har lyckats med konststycket att slå igenom världen över.

nobel_peace_prize_concert_2008_robyn_robin_miriam_carlssonRobyn var något av ett underbarn när hon kom fram i Sverige. Hon växte upp som barn till föräldrar med skådespelar- och regissörsyrken vilket gjorde steget till att framträda på scen mindre. Redan som 12-åring fick hon exponering på tv genom att sjunga in Lilla Sportspegelns signaturmelodi. Det verkliga genombrottet skulle dock vänta ytterligare några år. 1995 kom debutsingeln som rönte mycket uppmärksamhet i Sverige och två år senare släppte hon flera singlar som blev superhits, däribland Show Me Love. Den figurerade i Lukas Moodysons prisbelönade film Fucking Åmål och fick på så sätt ett internationellt genomslag.

Några år in på 2000-talet tog Robyn steget från att vara en tonårsidol till att bli en mer mogen sångerska. Hennes poplåtar fick en mer elektronisk prägel vilket gjorde att de spelades flitigt på dansgolv runt om i världen. Hon bjöds också in till att spela på stora internationella scener, däribland på David Lettermans talkshow. Det gjorde att hennes namn blev känt i många kretsar och spred ryktet om hennes förmåga att beröra sin publik.

På senare år har Robyns musikkarriär tagit en mer experimentell prägel. Hon har aldrig varit rädd för att samarbeta med vitt skilda artister för att skapa intressant musik. Under årens lopp har hon jobbat med så vitt skilda artister som Röyksopp, Teddybears Stockholm och Snoop Dogg. Det har lett till att Robyn har setts som en oförutsägbar och spännande artist som vägrar att placeras in i ett fack. Än idag tillhör Robyn en av Sveriges mest intressanta artister som slagit igenom utomlands någonsin och hon lär fortsätta att göra nyskapande musik.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity