Menu

Utomhuskonserter – musik under bar himmel

Musik är något som de allra flesta av oss uppskattar, såväl att lyssna på hemma som att uppleva live. För många finns det något alldeles speciellt med att få se sina favoritband eller -artister live, inte minst för att man då kommer närmare den musiken man tycker om. Konserter och spelningar finns det gott om här i Sverige, och det blir extra många när solen kommer fram och dagarna blir ljusare. Då anordnas olika sorters utomhuskonserter och festivalen runtom i landet. Några exempel på festivaler är Way out West, Popaganda, Metaltown och Bråvalla festival. Men vad är det egentligen som är så speciellt och som vi tycker om så mycket med konserter, och framför allt sådana som spelas utomhus?

Gemenskapen på konserter och evenemang

Exempel på en konsert

På utomhusspelningar och inte minst på festivaler och liknande evenemang av olika slag, samlas många människor på samma plats och med gemensamma intressen. Det här kan vara en av de stora anledningarna till att så många dras till konserter och festivaler. Många gånger rör det sig om musik, men det kan också vara bredare än så. Ett bredare exempel är oktoberfest, som hålls på olika platser (men främst i Tyskland) varje år. Andra exempel är Pridefestivalen och olika kulturkalas som brukar hållas i flera (åtminstone av de största) städer i Sverige årligen.

När musik och gemenskap möts

Festivaler och konserter är alltså på många sätt en social upplevelse, där vi lyssnar på musik, pratar, äter, dricker och gör andra saker tillsammans under en eller flera dagar. Givetvis ska man inte heller bortse från kärnan i utomhuskonserter och festivaler, det vill säga själva musiken. Även musik kan i hög grad ses som en social aktivitet – det är ju nästan alltid att ha roligare tillsammans än att ha roligt för sig själv!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity